Umetnici oslikavaju pokretni mural za Novi Sad

6. Maj 2022.

U Novom Sadu, ovogodišnjoj Evropskoj prestonici kulture, u toku su kreativni radovi na oslikavanju pokretnog murala koji će javnosti svečano biti predstavljen 9. maja, na Dan Evrope. Na ovom kulturnom projektu radi osam mladih umetnika koje je stručni žiri odabrao  za ovu priliku povodom inicijative „Naslikaj mi budućnost Evrope“.Grupu mladih autora iz Srbije, Italije, Severne Makedonije, Crne Gore i Albanije predvodi arhitekta i ulični umetnik Andrej Josifovski Pijanista. Svi oni u ovom momentu imaju zajednički cilj koji treba da predstavi viziju bolje, humanije i zdravije evropske sutrašnjice.

Ovi predstavnici različitih kultura, tradicija, mišljenja, ali i umetničkih prosedea, u jednom su saglasni – budućnost Evrope leži u solidarnosti, nezi tradicije i raznolikosti, uzajamnom razumevanju i poštovanju prirode i svih drugih živih bića. Njihovi radovi, predstavljeni kroz inicijativu „Nacrtaj mi budućnost Evrope“, govore univerzalnim jezikom bogate evropske humanističke tradicije, na originalan, moralan i umetnički relevantan način, pa nema razloga da ne mislimo da će i njihov zajednički projekat u sebi poneti iste ove principe. Po svemu sudeći, sva je prilika da će predstojeći mural koji se radi na pokretnom panou iznedriti jednu snažnu i inspirativnu projekciju zajedničke budućnosti evropskih naroda.

Inicijativa „Nacrtaj mi budućnost Evrope“, organizovana pod pokroviteljstvom Delegacije Evropske unije u Srbiji, u saradnji sa kompanijom i partnerstvom sa Gradskim većem za kulturu Novog Sada, jedna je u nizu mnogobrojnih kulturnih izvedbi koje će na društveno angažovan način predstaviti Novi Sad, ovogodišnju Evropsku prestonicu kulture.