O projektu

section-cover

Delegacija Evropske unije u Srbiji, u saradnji sa Gradskim većem za kulturu Novog Sada i fondacijom „Novi Sad 2022”, poziva sve mlade umetnike između 18 i 35 godina iz Srbije, zapadnog Balkana i Evrope da se prijave za učešće u inicijativi pod nazivom „Nacrtaj mi budućnost Evrope” za kreiranje murala u Novom Sadu, ovogodišnjoj evropskoj prestonici kulture.

Naziv koncepta pod kojim je Novi Sad zaslužio ovu titulu je „Četiri nova mosta“ i biće predstavljen kroz četiri različite programske celine: „Most ljubavi“, „Most slobode“, „Most nade“ i „Most duge“. Svaki most ima dva programska luka koja se bave pitanjima od suštinskog značaja za razumevanje savremenog društvenog konteksta grada. Jedan od lukova programa je „Budućnost Evrope“, koji ima za cilj promociju i razvoj dečijeg stvaralaštva i kreativnosti mladih umetnika, kao i povezivanje Novog Sada sa Evropom, kroz kulturnu razmenu dece i mladih.

Umetnički doprinos ovoj programskoj celini je zamišljen kroz projekat „Nacrtaj mi budućnost Evrope“ koja će predstaviti viziju 8 mladih umetnika na temu „Budućnost je tvoja – zamišljanje budućnosti Evrope kroz umetnički izraz“. Mural će svečano biti predstavljen 9.maja u čast obeležavanja Dana Evrope. 

Sektor
  • Kultura
EuropeAid referenca
EEAS EEAS-PN-2021-001254
Komponente
Grad / Region
Novi Sad
EU donacija
39.570 €
Vreme implementacije
Februar 2022. - Maj 2022.
Korisnik
Fondacija „Novi Sad 2022”, Gradsko veće za kulturu Novog Sada
Implementiran od strane
New Moment